top of page

למה גם אתם רוצים צמחיה אצלכם במשרד ? אפילו אם לא ידעתם

עודכן: 11 באוק׳ 2020


כמי שמתמחה בהקמת צמחית פנים למשרדים ב-30 שנים האחרונות, אני נתקל לא אחת בהתלבטות לגבי עיצוב הצמחייה במשרד.

אדריכלים ומעצבי פנים, רובם ככולם, מכירים בחשיבות ובתרומה של עיצוב צמחית פנים במשרד. אני יודע זאת כי זה לא משנה מהו הסגנון העיצובי שתוכנן למשרד, גם כאשר העיצוב הוא מודרני, גם וינטג', כפרי או תעשייתי, בוהו שיק או אקלקטי - בכל סגנון עיצובי – תמיד המעצבים והאדריכלים משאירים מקום לתוספת של צמחית פנים (לכל סגנון מתאימים כלים ומכלי שתילה התואמים את הסגנון העיצובי במשרד).

ההתלבטות שישנה לעתים, הנוגעת לצמחית הפנים, היא בין שימוש בצמחיה טבעית לבין שימוש בצמחיה מלאכותית.

כאיש אדמה שגדל ועבד בילדותו בשדות הגזר והשום של קיבוץ דורות, אני תמיד אעדיף את הטבע האמתי. אני אוהב לראות צמח שגדל. עלה שנושר, עלה חדש שצומח במקומו. אותי זה עדין מרגש.

אני חושב שגם עובדי המשרדים שגדלו בעיר ולאו דווקא במושב או בקיבוץ כמוני, אוהבים את הטבע. לשם הם נוסעים בסופי השבוע עם המשפחות על מנת "להטעין מצברים". בחופשות הם מחפשים את המרחבים הירוקים שם אפשר לחלום חלומות. בין עצים ירוקים ופרחים הם נושמים אוויר נקי ורענן, להירגע לפני שבוע עבודה חדש.

יש אדריכלים המתמחים בתכנון משרדים, הפונים אלי, כשהם כבר "סגורים" על סוג הצמחייה שתכננו למשרד. רובם לשמחתי, מכיר את היתרונות הרבים של שילוב צמחיה טבעית במשרד סגור. היתרונות הם גם ברמה העיצובית. באווירה שצמחיה זו מכניסה למשרד וההשפעה על העובדים. אך לא פחות חשוב מכך – לצמחית פנים במקום עבודה יש השפעה חיובית ברמה של רווחת העובדים מבחינה בריאותית.


החשיבות הבריאותית של צמחיה טבעית במשרד



במספר לא מבוטל של מחקרים הוכח כי צמחים מהווים תוספת בריאותית לחלל העבודה.

זה נראה טבעי ומובן אם אתם זוכרים משיעורי מדע או טבע בביה"ס, את תהליך הפוטוסינתזה של צמחים (למי שלא זוכר אזכיר בקצרה בסוף המאמר). בתהליך הפוטוסינתזה, הצמחים סופגים פחמן דו חמצני הנמצא בחלל המשרד, ופולטים חמצן. כך, צמחיה טבעית תורמת לחמצון החלל, מסננת את האוויר במשרד ויכולה לעזור למנוע סימפטומים של כאבי ראש ועייפות במשרד סגור ללא אוויר חיצוני.

מחקרים שנעשו בתחום (ראה בתחתית המאמר) אף גילו כי מעבר לחמצון האוויר, לצמחית פנים טבעית יש השפעה חיובית על מצב הרוח של העובדים, יכולת הפחתת רעשים בחלל המשרד, ושיפור באיכות חייהם של העובדים. אך לא רק העובדים נהנים מתוספת צמחית פנים במשרד. גם ההנהלה. שכן נמצא כי לצמחייה ישנה גם השפעה על יצירתיות העובדים, והעלאת התפוקה שלהם בכ-15 אחוזים.


ההשפעה החיובית של צמחיה טבעית על העובדים, נראית מובנית וטבעית, לאור תהליכי הפוטוסינתזה בצמחים, אך נשאלת השאלה:

האם היתרונות המוכחים של צמחיה טבעית במשרד - נכונים גם לגבי צמחיה מלאכותית ?





אז מה קורה כשאין אפשרות להכניס צמחיה טבעית למשרד. במאמר קודם שכתבתי "איך לבחור צמחיה למשרד" הסברתי באילו נסיבות אמליץ על צמחיה מלאכותית במשרד, במקום צמחיה טבעית. בקצרה אחזור ואומר, כי מבחינתי העדפה לצמחיה מלאכותית תהיה כאשר אין תנאים מספיקים לצמחיה טבעית להתפתח ולגדול בחלל המשרד. זאת כאשר אין מספיק אור במשרד. כאשר יש קושי בנגישות לטיפול והשקיה, או במקרים ייחודיים בסביבות עבודה סטריליות לחלוטין, כמו לדוגמה במקרה של מעבדות מחקר או מפעלי מזון.

אז גם כשאין אפשרות ונגישות לצמחיה טבעית – אולי תופתעו לדעת שיש חשיבות בריאותית לצמחיה במשרדים – אפילו כשמדובר בצמחיה מלאכותית.

אז גם אני, כמו חלק מעמיתי, התפלאתי לקרוא תוצאות מחקרים (ראו תוצאות מחקר מצורפות בסוף המאמר) בהם נמצא כי לפחות חלק מהיתרונות המוכחים של צמחיה טבעית, נכונים גם בעת הכנסת צמחיה מלאכותית למשרד. למשל, שגם לצמחיה מלאכותית ישנה השפעה על יצירת סביבת עבודה "ירוקה וחיה", וזו תורמת להשראה וליצירת פרודוקטיביות לעובדים.

משמח אותי לדעת כי כשאין אפשרות אובייקטיבית לשלב צמחית פנים טבעית במשרד, אז התחליף של צמחיה מלאכותית הוא תחליף ראוי - לא רק כתחליף לנראות ולעיצוב המשרד – אלא גם לשיפור מצב הרוח של העובדים ולהעלאת פריון העבודה.

​אז נכון, שצמחיה מלאכותית אינה מציעה את כל אותם יתרונות בריאותיים הנותנים צמחים טבעיים אמתיים. אך לפחות חזותית, התועלת של הצמחים המלאכותיים נשארת זהה לתועלת שבהכנסת צמחיה טבעית למשרד. וכיום ניתן למצוא צמחים מלאכותיים באיכות גבוהה מאד שאין ספק שיוסיפו יופי ואווירה חיה למשרד.


אם חשוב לכם לשמור על הצמחייה מלבלבת לאורך זמן, ולהבטיח שתצמח בחלל המשרד, אני ממליץ להזמין איש מקצוע בעל ניסיון בתחום צמחית הפנים, על מנת שיאבחן את התנאים האקלימיים במשרד ויעזור לכם לבחור את סוג צמחית הפנים המתאים לחלל הנתון. גם אם מדובר בבחירת צמחיה טבעית או מלאכותית. גם סוג הצמח הספציפי כשמדובר בצמחיה אמתית, וגם את המכלים (כדים, אדניות, קערות) בהם יישתל, לפי הסגנון העיצובי של המשרד (במידה ואין לכם אדריכל או מעצב פנים המלווה את התהליך.


צמחיה מלאכותית מעוצב כמחיצה במשרד
צמחיה מלאכותית באדניות עץ בנויות במשרד

 

ודבר אחרון. כמה מילים על "פוטוסינתזה" :


צמחים צריכים בשביל לצמוח: מים, אוויר ואור. השורשים של הצמח שותים מים עם חומרים מזינים.

אנרגיית האור מאפשרת לצמח לצבור אנרגיה שחשובה להתפתחות שלו, בתהליך בו עלי הצמח סופגים פחמן דו חמצני CO2 הנמצא באוויר, ובעזרת חומר המצוי בעלי הצמח, הנקרא כלורופיל, מתבצע תהליך הפוטוסינתזה, שבסופו מתקבלים שני רכיבים – גלוקוז וחמצן.

הגלוקוז הוא הסוכר, המספק אנרגיה לצמח – על מנת לגדול. החמצן – נפלט חזרה לחלל האוויר.


כך – במשרד סגור – הצמח סופג פחמן דו חמצני שהוא רעיל עבור העובדים ופולט חמצן נקי במקומו.


 

Improving_office_users_workplace_percept
.
Download • 67KB


פוסטים אחרונים

הצג הכול
ברק דינור - לוטם צמחיה
ברק די-נור
בעלים ומנהל - לוטם צמחיה

ברק די-נור, בן קיבוץ דורות שבנגב, רכש ניסיון וידע חקלאי עוד בנעוריו, בשדות הגזר והשום ובמטעי עצי הפקאן של הקיבוץ.

כנער עבד על הטרקטור בשדה. טיפל במערכות ההשקיה, סידר את צנרות הטפטוף ורכש ידע רב בתחום.

לאחר שירות צבאי כלוחם בסיירת גולני, עבר ברק לתל אביב והחל לעבוד בתחום האהוב והמוכר מימי נעוריו , בחברת גינון,  כעובד שכיר.

 

ברק זיהה מהר מאד את הצורך הגובר של משרדים בחברה המתמקצעת בצמחית פנים בחללים סגורים, הדורש התמחות ספציפית.

בשנת 1993הקים ברק את לוטם צמחיה כחברת נישה המתמחה בעיצוב צמחיית פנים למשרדים.

ברק נותן את כלל השירותים לצמחית פנים במשרד, במסגרת  לוטם צמחיה.

החל משלב התכנון, מול אדריכלים ומתכנני משרדים,  ייעוץ במקום לבחירת סוג הצמחייה ומכלי השתילה, הקמה ושירותי טיפול ותחזוקה של הצמחים לאחר ההקמה.

ברק נשוי ואב ל-3 בנים בוגרים. 2 עובדי היי טק וחייל לוחם בסדיר.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page